Στην σημερινή του στήλη «Εγχειρίδιο των Βρυξελλών» το Politico για μία ακόμη φορά «δεν χαρίζεται» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, για την συνεχή προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κάνει λόγο για «επίθεση γοητείας» της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάθεται στα κάρβουνα» αφού παρακολουθούσε ηγέτη της αντιπολίτευσης και κατηγορείται για χακάρισμα στα κινητά δημοσιογράφων που την επέκριναν.
Κρίσιμο ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια να «ξεπλύνει» την εικόνα της παριστάνοντας ότι το σκάνδαλο είναι… παρεξήγηση, είναι η άφιξη στην Αθήνα της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα. Όπως γράφει το Politico, η αρμόδια της ΕΕ για τις Αρχές και την Διαφάνεια έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να «επιθεωρήσει την κατάσταση επί του πεδίου».
Έτσι, η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που σε πανηγυρικό ύφος «χαιρέτισε» την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, περιγράφεται ως προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι παράμετροι για τις οποίες προβληματίζεται η ΕΕ. «Αλλά οι Βρυξέλλες δεν θέλουν απλώς να ακούν, αλλά να βλέπουν και πρόοδο», τόνισε στο Politico πηγή από τις Βρυξέλλες. Και η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, κάτω ακόμη και από την Ουγγαρία του Όρμπαν, στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Αιτία, μεταξύ άλλων, είναι ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απειλεί με φυλάκιση ως πέντε ετών για δημοσιεύματα που «μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εθνική οικονομία, τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ή το δημόσιο σύστημα Υγείας». Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΜΕ έχουν υπογραμμίσει τα παράθυρα για κακόβουλη χειραγώγηση της νομοθεσίας, αναρωτώμενα ποιος καθορίζει τι είναι «ψευδές».
Και μπορεί ο Μητσοτάκης να εμφανίζεται να έχει «δεύτερες σκέψεις» για το νομοθέτημα που πέρασε η κυβέρνησή του, αλλά όχι μόνο δεν το τροποποιεί, αλλά φαίνεται να πηγαίνει σε ακόμη πιο ακραίες επιλογές. Αυτή την περίοδο είναι σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοθέτημα για τα ΜΜΕ που θέλει να συγκροτήσει επιτροπή παρακολούθησης για το αν τηρούνται οι ηθικοί και πρακτικοί κανόνες από τους δημοσιογράφους. Για παραβάτες, αυτή η «επιτροπή ηθών» θα μπορεί να εξοστρακίσει ένα ΜΜΕ από τα μητρώα και να το αποκλείσει από δημόσιες χρηματοδοτήσεις για δύο χρόνια. Και αυτό, ενώ τα ΜΜΕ βρίσκονται σε υπερδεκαετή κρίση και εξαρτώνται κατά πολύ από την κρατική διαφήμιση και χρηματοδότηση.
Πρόκειται κατ’ ουσία για «επιτροπή λογοκρισίας», εκτιμά ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κέντρου ΜΜΕ και Ελευθερίας του Τύπου, Γκιουρκάν Εζτουράν. «Αναρωτιέμαι σοβαρά μήπως οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα κάνουν μυστικό διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να τραυματίσει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα»…